Nose Work ( Treball d' Olfacte)

Escrit per Super User on . Posted in Articles (cat)

El sentit de l’ olfacte en els gossos

Els gossos viuen en un mon d’ olors, perceben el seu entorn a través de l’ olfacte, el sentit que tenen més desenvolupat. Les olors proporcionen molta informació que el gos analitza i processa, per exemple, l’ orina d’ un altre gos li diu si és mascle o femella, el seu estat emocional i de salut, què ha menjat, si és amic o no, l’ estona que fa que ha passat...aquí té molta importància l’ òrgan vomeronasal o de Jacobson, situat a la part superior del paladar i especialitzat en captar feromones ( directament relacionades amb el comportament social). Pot ensumar i interpretar totes les hormones que els éssers vius alliberem de forma natural. Quan veieu el vostre gos llepant un pipí...en realitat l’ està ensumant!

En els gossos, aproximadament un 10% del cervell està destinat a processar la informació aportada per les olors. Si el comparem amb el nostre olfacte:

GOSSOS PERSONES
Cèl·lules olfactives 70/220 milions 5/20 milions
Detecció d' olors 30.000/100.000 olors diferents 4.000/10.000
Membrana nasal 150 cm. 2/3 cm

Us recomano que mireu aquest vídeo d’ Alexandra Horowitz, és molt interessant i curtet, us fareu una idea de la importància que té l’ olfacte per als nostres peluts

https://www.youtube.com/watch?v=p7fXa2Occ_U •

Per què fer treball d’ olfacte? Alguns beneficis

  • Així com l’ obediència bàsica implica control ( demanes una conducta i el gos la fa...o no! però, en qualsevol cas, no té l’ opció de triar ni de decidir i, si decideix, és a dir, no fa la conducta demanada, en el millor dels casos no rep el premi, en el pitjor...apareix el càstig), el treball d’ olfacte és una manera de fer estimulació mental amb el teu gos. Qualsevol activitat d’ estimulació mental genera en l’ animal la sensació que controla el seu entorn i que pot afrontar diferents situacions, incrementant l’ autoconfiança i seguretat en ell mateix.

  • Quan proporcionem al nostre gos una activitat cognitiva, estem activant la part racional del cervell que, entre d’ altres coses, és la responsable de l’ aprenentatge i la resolució de problemes, mentre que es manté en un segon terme la part emocional, de manera que estem reduint la probabilitat que apareguin emocions d’ alta intensitat. D’ aquesta manera, el que fem és millorar la capacitat del gos per prendre decisions i resoldre problemes, i la capacitat d’ autocontrol, tot plegat el fa sentir-se més segur i confiat i reverteix directament en el seu comportament, ajudant a reduir la irritabilitat, excitabilitat i reactivitat.
  • Es tracta d’ una activitat satisfactòria per ella mateixa que comporta autocontrol i concentració mantinguda, amb la qual cosa l’ ajudem a mantenir l’ estrès en nivells acceptables.
  • És una activitat d’ equip, en la qual el gos és qui marca el ritme i té la iniciativa.
  • Útil per afavorir l’ acceptació d’ espais nous. Per exemple, en el cas d’ un gos que gestiona malament els canvis de rutina, si hi ha una mudança, fent activitat d’ olfacte l’ ajudareu a percebre el nou entorn de manera positiva.
  • Útil també per gossos que gestionen malament quedar-se sols a casa ( el que coneixem com ansietat per separació) i per millorar estats puntuals d’ ansietat.
  • Indispensable en gossos geriàtrics, per ajudar a mantenir capacitats cognitives, l’ olfacte és el sentit que menys es deteriora.
  • Recomanable per proporcionar esgotament saludable en casos de lesions que necessiten rehabilitació i/o repòs físic.
  • Millora el vincle, la coordinació i la comunicació amb el teu gos.

       En aquest vídeo podeu veure un exercici bàsic per començar a fer treball d' olfacte 

                                                           https://www.youtube.com/watch?v=F7zN8tk4k28

Espero que aquest article us hagi resultat útil, no dubteu en escriure si teniu qualsevol dubte o consulta!