Agressivitat, por i estrès

Escrit per Super User on . Posted in Articles (cat)

Catalan

En aquest article veurem la relació que hi ha entre una resposta conductual d’ agressivitat, una emoció bàsica com la por i una resposta fisiològica com l’ estrès, i entendrem per què, sovint, incidir únicament en la conducta agressiva no dóna resultat...o pot semblar que sí, doncs l’ animal deixa de presentar aquest comportament, però si no s’ ha treballat la causa, el problema queda latent i pot aparèixer per una altra banda, en forma d’ un altre comportament ( per exemple, destrossar objectes, bordar, gemegar o altres). Cal rebaixar nivells d’ estrès i ajudar el gos a tenir més confiança i seguretat en ell mateix a l’ hora de gestionar situacions de conflicte.

Hi ha molts tipus de comportaments agressius, i les causes són diverses, la intenció d’ aquest article no és, en absolut, treure importància a aquests comportaments, senzillament, es centra en una de les causes, més freqüent del que ens pensem.

D’ altra banda, també deixar clar que cada gos és un món i cal avaluar-lo individualment, en funció del seu temperament i situació particular.

Comencem, doncs!

Educar o ensinistrar?

Escrit per Super User on . Posted in Articles (cat)

L’ ensinistrament tradicional es fonamenta en l’ obediència bàsica, i consisteix en ensenyar al gos habilitats especifiques ( seure, venir quan el crides, etc) utilitzant de forma habitual la correcció i, sovint, el càstig.

Educar significa anar més enllà, es tracta de proporcionar al gos les eines necessàries que li permetin gestionar les diferents situacions en les que es pot trobar al llarg de la seva vida en la societat humana, i que poden diferir en funció de l’ entorn ( rural, urbà, pis, jardí, etc) i/o de la nostra rutina ( temps que estem a casa, temps que li podem dedicar, etc). És a dir, l’ ajudem a sentir-se segur en un entorn que no és el seu natural, amb la qual cosa reduïm la probabilitat que sorgeixin conductes no desitjades.

Per exemple :

Nose Work ( Treball d' Olfacte)

Escrit per Super User on . Posted in Articles (cat)

El sentit de l’ olfacte en els gossos

Els gossos viuen en un mon d’ olors, perceben el seu entorn a través de l’ olfacte, el sentit que tenen més desenvolupat. Les olors proporcionen molta informació que el gos analitza i processa, per exemple, l’ orina d’ un altre gos li diu si és mascle o femella, el seu estat emocional i de salut, què ha menjat, si és amic o no, l’ estona que fa que ha passat...aquí té molta importància l’ òrgan vomeronasal o de Jacobson, situat a la part superior del paladar i especialitzat en captar feromones ( directament relacionades amb el comportament social). Pot ensumar i interpretar totes les hormones que els éssers vius alliberem de forma natural. Quan veieu el vostre gos llepant un pipí...en realitat l’ està ensumant!